2018. február 11.

Grízes lepény




Hozzávalók 40 x 40 cm-es tepsihez

6 réteslap
5 dkg olvasztott vaj

1 liter tej
15 dkg búzadara
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
egy csipet só
1 citrom reszelt héja

A narancssziruphoz
1 narancs reszelt héja és leve
10 dkg cukor


A tejet a cukorral, a vaníliás cukorral és a citromhéjjal felforraljuk. Hozzáadjuk a búzadarát, 2-3 percen át kevergetve főzzük, majd félretesszük hűlni.
Egy nagy méretű (gázos) tepsit olvasztott vajjal kikenünk és beleterítünk három réteslapot úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal.
Rásimítjuk a grízes tölteléket és befedjük a maradék három lappal. Ezeket a lapokat (a legfelsőt is) is kenegetjük olvasztott vajjal.
180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük a lepényt.
A narancssziruphoz a narancs héját, levét a cukorral felforraljuk, majd lassú tűzön 10-12 percig gyöngyözve forraljuk, hogy kicsit besűrűsödjön.
A lepényeket narancssziruppal meglocsolva kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések: