2017. január 27.

Crostata





Crostata avagy a híres nevezetes olasz rácsos linzertorta. Nagyszerűsége egyszerűségében rejlik, nem igényel különösebb cukrásztudományt, viszont nagyon finom és szinte elronthatatlan.


Hozzávalók 24 cm-es piteformához vagy tortaformához

A tésztához
30 dkg liszt
1 tojás
2 tojássárgája
10 dkg porcukor
12 dkg vaj (nem margarin)
6 g sütőpor
fél teáskanál só
fél citrom reszelt héja

A töltelékhez
40-50 dkg sárgabaracklekvár (lehet más lekvár is)

A tetejére
1 tojássárgája
1 teáskanál tej

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és legalább 2-3 órát (legjobb egy egész éjszakát) hűtőben pihentetjük.
A tészta 2/3 részéből lisztezett munkafelületen kerek lapot nyújtunk és kibéleljük vele a vajjal vékonyan kikent sütőformát úgy, hogy az oldalára is kerüljön a tésztából.
Egyenletesen rásimítjuk a lekvárt, majd a maradék tésztából rácsot készítünk a tetejére.
Megkenjük a tojássárgája és tej keverékével és 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: