2016. november 14.

Sztrapacska




Hozzávalók 4 személyre

50 dkg liszt
2 teáskanál só
3 közepes méretű krumpli
4 dl víz 

A juhtúrós sztrapacskához
20 dkg juhtúró
20 dkg füstölt szalonna kockára vágva és megsütve
tejföl

A káposztás sztrapacskához
1 kis fej káposzta 
2-3 evőkanál olaj
2 kávéskanál só
őrölt fekete bors

A lisztet és a sót tálba mérjük, a meghámozott krumplit belereszeljük. Nagyjából 4 dl vízzel - amit kisebb mennyiségekben adagolunk a liszthez - lágy, jól szaggatható tésztát keverünk ki. A víz mennyisége a krumpli nedvességtartalmától és a liszt minőségétől függ.
Nagyobb (4 l-es) fazékban vizet forralunk és több, kisebb adagban beleszaggatjuk a tésztát. Amikor a sztrapacska felemelkedik a víz felszínére, szűrőkanállal tálba szedjük.
Két-három evőkanál olajjal elkeverjük, hogy a tészta ne tapadjon össze.
Juhtúróval tejföllel és pirított szalonnakockával tálaljuk.
A káposztás változathoz a káposztát nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük és az olajon a sóval megdinszteljük. Nem baj, ha kicsit meg is pirítjuk. 
Őrölt fekete borssal ízesítjük és így adjuk a sztrapacskához.




Nincsenek megjegyzések: