2016. október 15.

Méteres sütemény




Azt hiszem, nem kell bemutatnom ezt a -szerintem, még manapság is - nagy népszerűségnek örvendő süteményt.
Igazából azon csodálkozom, hogy eddig még nem került fel a blogra, de most pótolom.

Hozzávalók 2 őzgerinc formához

A tésztához
5 tojás
25 dkg cukor
1 dl olaj
25 dkg liszt
6 g sütőpor
1 púpozott evőkanál kakaópor

A krémhez
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
3,5 dl tej
1 csomag puncs ízű pudingpor

A tetejére
15 dkg étcsokoládé
fél dl olaj

A formák aljába sütőpapírt terítünk, a sütőt 200 fokra melegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből kemény habot verünk, majd hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük addig, amíg fényes és még keményebb habot nem kapunk.
Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját és az olajat és újra elkezdjük verni, de csak addig, amíg egynemű nem lesz az egész.
A masszát kettéosztjuk (ha mérleget használunk, teljesen egyforma magas lesz a kakaós és a normál piskóta), az egyikbe beleforgatunk 12,5 dkg lisztet, amiben előzőleg elvegyítettük a sütőport, a másikba pedig a liszt és a sütőpor másik felét plusz a kakaóport.
A formába simítjuk őket és betoljuk a sütőbe.
20-25 perc alatt megsütjük (tűpróba!)
Langyosra hűtjük a piskótarudakat, lehúzzuk róluk a sütőpapírt és nagyjából 2 cm vastagságú szeletekre vágjuk őket.
A krémhez a vajat a cukorral kikeverjük. A tejet a pudingporral felfőzzük és teljesen kihűtjük, majd a vajas részhez adjuk és habverő segítségével jól kihabosítjuk.
A piskótaszeleteket megtöltjük a krémmel úgy, hogy felváltva egy sárga és egy barna színű piskótát teszünk egymás mellé.
A csokoládét az olajjal összeolvasztjuk és szilikon ecset segítségével bevonjuk a rudakat.
Ha a csokoládé megdermed, ferdén szeleteljük a süteményt.

Nincsenek megjegyzések: