2015. május 5.

Francia almatorta






Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához

A tésztához
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
13 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1/2 csomag sütőpor
csipetnyi só

A töltelékhez
1 kg alma (tisztítva mérve)
3 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál őrölt fahéj

A tetejére
mérettől függően 3-4 alma
3 teáskanál vaníliás cukor
2 evőkanál sárgabaracklekvár

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és hűtőbe tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
Az almát meghámozzuk, magházát eltávolítjuk és kisebb kockákra vágjuk.
A cukorral és a fahéjjal lassú tűzön addig pároljuk, amíg az almakockák meg nem puhulnak és a levét teljesen el nem fövi.
Villával nagyjából összetörjük a gyümölcsöt és langyosra hűtjük.
A formát vékonyan kikenjük vajjal, a sütőt 180 fokra melegítjük.
Lisztezett munkafelületen elnyújtjuk a tésztát és kibéleljük vele a piteformát. Az aljába simítjuk az almatölteléket.
A tetejére szánt almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és kirakjuk vele a pite tetejét.
A sütőbe toljuk és megsütjük.
A lekvárt felforrósítjuk és az megsült pitén lévőalmaszeletekre kenjük, majd még 5-6 percre visszatoljuk a sütőbe.

Nincsenek megjegyzések: