2014. február 7.

Linzer eperkrémmel






A klasszikus 3:2:1 arányú linzer eperkrémmel töltve, akár Valentin-napra is.

Hozzávalók

A tésztához
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg cukor
1 tojás
csipet só

Az eperkrémhez a citromkrém alapján
20 dkg (mirelit) eper
1 teáskanál citromlé
3 tojássárgája
12 dkg cukor
2 dkg étkezési keményítő
5 dkg vaj

A krémhez az epret kiolvasztjuk (ha fagyasztottat használunk), botmixerrel pépesítjük és szitán áttörjük, hogy a magok kikerüljenek belőle.
Az így kapott epervelőt a többi hozzávalóval lábosba mérjük, hidegen csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg be nem sűrűsödik.
A tűzről levéve beledolgozzuk a vajat, és jól behűtjük (3-4 óra).
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd hűtőben fél órát pihentetjük.
Lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, tetszőleges formájú kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy minden második linzer közepébe még egy kis méretű, szív alakú lyukat is szúrunk.
A leeső darabokat újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
Ha a linzer és az eperkrém is teljesen kihűlt, megtöltjük a süteményt.
Másnapig jól záródó dobozban tartjuk, hogy teljesen átpuhuljon a tészta.
Porcukorral meghintve kínáljuk, de ez el is maradhat.

Nincsenek megjegyzések: