2013. október 22.

Szilvásgombóc





Különféle töltelékkel készíthető gombóc, de szerintem a legfinomabb friss szilvával vagy szilvalekvárral.


Hozzávalók 4 személyre

A tésztához
1 kg krumpli (tisztítva mérve)
30 dkg liszt
1 evőkanál só

A töltelékhez
25-30 dkg szilva
4-5 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/2 kávéskanál fahéj

vagy sűrű szilvalekvár

A hempergetéshez
20 dkg zsemlemorzsa
5-6 evőkanál olaj

A tetejére
fahéjas porcukor

A szilvákat félbe vágjuk, a magokat eltávolítjuk. Megszórjuk a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és kanállal összeforgatjuk az egészet. Legjobb, ha előző este előkészítjük a gyümölcsöt, de legalább 4-5 órát hagyjuk állni a cukros-fahéjas lében.
A morzsát az olajon világos aranyszínűre pirítjuk, félretesszük.
A krumplit egészben megfőzzük, lehúzzuk a héját és összetörjük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd összegyúrjuk.
Lisztezett munkafelületen kb. fél cm vastagságúra és téglalap alakúra nyújtjuk és nagyjából 5 x 5 cm-es négyzetekre vágjuk a tésztát. Mindegyik négyzet közepébe egy fél szilvát (vagy szilvalekvárt) teszünk, majd gombócokat formázunk belőlük.
Bő, forrásban lévő, enyhén sós vízbe eresztjük és takarék lángon addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz felszínére.
Szűrőkanállal a morzsára szedjük és összerázzuk, majd tálba rakjuk a gombócokat.
Melegen, fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések: